Hodepine? Vi kan hjelpe!

Hodepine? Vi kan hjelpe!

Vi utreder, diagnostiserer og skisserer individuelle tilpassede behandlingsplaner for ulike hodepiner.

Ca. 3% av befolkningen har daglige hodepine og 10% har minst en hodepine i uken. 40% av oss har hatt hodepine i løpet av det siste året. Det er med andre ord en utbredt og vanlig lidelse. Det er også en av grunnene til at forbruket av smertestillende preparater, spesielt paracetamol – og ibuprofenprodukter har økt dramatisk de siste 20 årene.

I alt er det dokumentert over 300 ulike typer hodepiner med ulike karakteristika. De vanligste hodepinene vi ser hos oss er migrene, nakkeindusert hodepine og spenningshodepine.

Sjeldent alvorlig!

Hodepine skyldes sjelden alvorlig sykdom. Likevel skal kraftig hodepine alltid tas på alvor da det kan være ett symptom på ulike lidelser som hjerneslag, hjernesvulst og hjernehinnebetennelse. Våre leger og kiropraktorer er godt trent til å skille vanlige hodepiner fra ulike farlige tilstander.

Årsaker:

Stress og anspenthet
Lite søvn
Lite bevegelse
Feilfunksjon av nakkens muskler og ledd
Spenninger og lokale muskelspenninger (triggerpunkter) i skuldre, hals og – nakkemuskulatur
Kjevespenninger
Medikamentbruk
Dehydrering

Vi kan hjelpe!

Vi utreder, diagnostiserer og skisserer individuelle tilpassede behandlingsplaner for ulike hodepiner. Ved første undersøkelsen utfører vi en klinisk undersøkelse av nakken, kjeven, skuldre, halsmuskulatur og kraniet. Holdning og positur gjennomgås og ergonomi, belastning og stressfaktorer kartlegges. Det samme gjøres med kosthold, hormonelle forhold og andre faktorer som kan være av en betydning. Nevrologiske tester gjennomføres der det er indikasjon for dette. Ved behov henviser vi til vår nevrolog som utreder evn. behov for migrene- og anfallsmedisin.

Forskning viser at behandling hos kiropraktor som inkluderer leddmanipulasjon bedrer spesielt migrene og nakkeindusert (cervicogen) hodepine. Selv om de fleste hodepineformer fortsatt behandles medikamentelt hos fastleger, viser ny forskning at kiropraktikk kan ha like god effekt med en naturlig tilnærming. Massasje og akupunktur kan redusere migreneanfall. Videre er det vist en sammenheng mellom svak muskulatur i nakken og hodepine som stammer fra nakken. Behandlingen tilpasses årsaken til hodepinen og består av:

  • Leddbehandling/leddmanipulasjoner
  • Intramuskulær nåle behandling (IMS)
  • Muskulære teknikker
  • Tøyninger
  • Sansemotorisk trening og slyngebehandling
  • Mobiliseringer og traksjoner
  • Avspennende tiltak, råd og veiledning
  • Øvelser og aktivitetsveiledning
  • Ernæringsrådgivning
  • Samarbeid med lege og nevrolog vedrørende medisinering